ČR: Pančovaný alkohol má už najmenej 15 obetí, nebude to však konečné číslo

12.09.2012 Celý región

Praha 12. septembra (TASR) - Naa najmenej 15 sa v priebehu dneška zvýšil počet obetí otravy pančovaným alkoholom v Českej republike, ďalšie obete môžu pribudnúť po vykonaní súdnych pitiev zosnulých. Viac ako 20 ľudí leží v nemocniciach deviatich miest vo vážnom alebo kritickom stave, informoval internetový server iDNES.cz

Vláda ČR zriadila dnes v tejto súvislosti krízový štáb, centrálny koordinačný tím Metyl má už aj Polícia ČR. Vláda premiéra Petra Nečasa zatiaľ nevyhlásil stav núdze, ako to navrhoval minister zdravotníctva Leoš Heger s cieľom umožniť na limitované obdobie celoplošný zákaz predaja rozlievaného alkoholu. O možnostiach obmedzenia jeho distribúcie rokuje však už na prvom zasadaní krízový štáb.

Stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek a inšpektorov pátrajú naďalej v teréne po zdroji smrtiaceho metylalkoholu. Zatiaľ však nie je isté, či existuje iba jeden.

Experti českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie sú presvedčení, že jedovatý metanol nebol produktom fermentácie alebo destilácie, ale využili ho ako výrobnú surovinu.

Pavel Čaniga, jednateľ Likérky Drak, v ktorej obaloch sa našiel jedovatý alkohol, vypísal odmenu milión korún tomu, kto sa zaslúži o vypátranie vinníkov. Konštatoval, že tak robí jednak kvôli poškodzovaniu dobrého mena firmy a jednak kvôli pribúdajúcim prípadom úmrtia spotrebiteľov.

Predajca z Budišova nad Budišovkou informoval, že Hanácká vodka, po konzumácii ktorej oslepol muž hospitalizovaný v Opave, pochádza z fľaše označenej etiketou spoločnosti Granette & Starorežná Distilleries, uviedla Česká televízia. Hovorca tohto výrobcu Petr Maxa v reakcii uviedol, že všetky ich výrobky prechádzajú výstupnými kontrolami a preto sú presvedčení, že od nich odchádzajú v úplnom poriadku.

Medzi najnovšie potvrdené obete metanolu patria 42-ročný muž z okolia Havířova, ktorý zomrel v Znojme v noci nadnes v deň svojich narodenín na následky zlyhania životne dôležitých orgánov, 53-ročná žena z Proseníc v okolí Přerova, ktorú ešte v nedeľu hospitalizovali v bezvedomí v nemocnici v Přerove, 57-ročný vodič nákladného vozidla z Havířova, ktorý zomrel na ceste v pri Krnove a zrejme aj 55-ročný muž z Bílovca v okolí Nového Jičína, ktorého našli bez známok života v utorok večer. Zatiaľ poslednou potvrdenoui obeťou je 61-ročný žena zo Zlína, ktorú podľa servera lidovky.cz našli mŕtvu doma v utorok.

Len v Moravskosliezskom kraji registrujú už deväť potvrdených úmrtí po konzumácií pančovaného alkoholu, v ďalších prípadoch to potvrdí alebo vyvráti súdna pitva. Z 11 hospitalizovaných v tomto kraji sú niektorí zrejme bez šancí na prežitie, iní prežijú s trvalými zdravotnými následkami.

Prípady otráv toxickým alkoholom zaznamenali na prelome augusta a septembra aj v Poľsku. V meste Kielce zomreli v uplynulých dňoch dvaja ľudia po konzumácii alkoholu neznámeho pôvodu. Ešte koncom augusta zomrel jeden muž, jeho žena oslepla. Ďalšiu obeť si otravy vyžiadali začiatkom septembra.

Nie je jasné, či úmrtia v Poľsku majú niečo spoločné s otravami metylalkoholom na území ČR.

Česká polícia spolupracuje s kolegami v susedných štátoch, vrátane Slovenska. Aj na Slovensku sa podľa posledných informácií objavili úmrtia, cituje internetový portál idnes.cz slová moravskosliezskeho policajného riaditeľa Tomáša Tuhého.
 

Vyberte región